Gayrimenkul Türleri

Gayrimenkul Türleri

Gayrimenkul Türleri
Gayrimenkul Türleri
Ücretsiz İlan Sitesi
Ücretsiz İlan Sitesi

Yatırım amaçlı herhangi bir emlak türü satın almayı düşünen kişilerin aklına sıklıkla gayrimenkul türlerinin ne olduğu sorusu gelmektedir. Gayrimenkul türleri su, ağaçlar, evler, köprüler ve binalar da dahil olmak üzere hem doğal yapılar sonucu hem de insan yapımı sonucunda oluşabilecek olan taşınmazlardır. 

Ücretsiz İlan Sitesi
Ücretsiz İlan Sitesi

Kişisel mülkiyeti olan taşınmaz türleri, toprağa bağlı olma özelliğine sahip olan gayrimenkul türlerindendir. Kamyon ve otomobiller, motosikletler, çeşitli mobilyalar, yatlar, tekneler gibi çeşitli eşyalar herhangi bir arazi üzerinde yer bulan taşınmaz bir yapı gibi kalıcı halde toprağa bağlı olmadıkları için mülkiyetleri daha farklıdır. Başlıca gayrimenkul türleri şunlardır:

Konut

Konut gayrimenkulünde en yaygın olarak rastlanan tür, tek ailelerin yaşadığı yapılardır. Kişilerin tek başlarına, ev arkadaşları ya da aileleriyle birlikte yaşadığı her yapı konut gayrimenkul türü içinde yer almaktadır. Bu emlak türü, aynı zamanda dubleks evler, rezidanslar, dört ya da beş katlı binalar, kooperatifler, yazlıklar, dağ evleri, belediye binaları gibi yapılanmaları da kapsamaktadır. 

En basit tabiriyle konut, birbirinden farklı şekillerde insanların barınma ihtiyacını karşılayan gayrimenkul türüdür. Konutlar kırsal alanda, sahil kenarında, şehir merkezinde ya da ormanlık bir alanda bulunabilmektedir.

Ticari Gayrimenkul

Emlak türlerinin bir diğeri olan ve günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan ticari gayrimenkul; alışveriş merkezleri, çeşitli ofisler (avukatlık büroları, diş klinikleri, terapi merkezleri), dershane, kurs ve eğitim binaları, pansiyon, butik otel ve otelleri kapsayan gayrimenkul türüdür. 

Apartmanlar, genellikle büyük ya da küçük pek çok aile tarafından barınma amaçlı kullanılan konutlar gibi görünseler de içlerinde bulunabilecek farklı ofislerin varlığından dolayı ticari yapılar olarak kabul edilmektedir. Ticari gayrimenkul türünde bina yapıları ve daireler, çeşitli işletmelere kiralanır ve bu işletmelerden kira bedeli alınır.

Endüstriyel Gayrimenkul

Emlak türlerinde üçüncü başlığımız olan endüstriyel gayrimenkul, ticari gayrimenkullerde satışı yapılan çeşitli ürünlerin üretimlerinin gerçekleştirildiği alanlar olarak adlandırılmaktadır. Örnek olarak, şehir merkezinde mum satışı yapan bir dükkan ticari gayrimenkul olmakta, mumların üretildiği, depolandığı, imalat ve dağıtımının gerçekleştirildiği fabrika ise endüstriyel gayrimenkul olarak isimlendirilmektedir. Bahsi geçen ürünlere dair tüm üretim, yapım, onarım ve araştırmanın gerçekleştirildiği yapılanmalar, binalar ve araziler endüstriyel gayrimenkul türünü oluşturmaktadır. 

Tarımsal Gayrimenkul

Tarımsal her çeşit ürünün üretildiği yerler (çiftlikler, meyve ve sebze bahçeleri, seralar) gayrimenkul türleri içerisinde tarımsal gayrimenkul grubunu oluşturmaktadır. Bu tarz gayrimenkul alanlarının değeri hesaplanırken alanın bulunduğu coğrafi konum, arazi verimliliği, üretilen tarım mallarına uygun iklim şartlarının olup olmadığı gibi durumlar göz önünde bulundurulmaktadır. 

Özel Amaçlı Gayrimenkul

Özel amaçlı gayrimenkulleri genellikle devlet yapılanmaları ve binaları oluşturmaktadır. Müze binaları, sergi salonları, gençlik merkezleri, halk kütüphaneleri, çeşitli tarihi yapılar, hastane, okul, kilise ya da camii gibi ibadet yerleri ve benzer toplumdaki bireylerin ortak kullanımına açık olan yerler, bu gayrimenkul türünün çatısı altında toplanmaktadır.