Şömine
Şömine
Şömine
Mekânları ısıtmak ve bazen yöresel olarak yemek pişirmek vb. amaçlarla içinde ateş yakılan bir bölmeye sahip olan mimari yapı ögesidir. Yakılan ateşten çıkan dumanın doğrudan dışarı atılması düz bir baca sisteminin kurulması ile sağlanır. Modern kültürde şömineler yapıların içlerinde, en çok vakit geçirilen alanlarda bulunsa da pek çok yerde ev dışında ya da avlularda dekoratif amaçlarla kullanıldığı görülebilir.
Şöminelerin insanoğlunun yaşamında ateşin kullanılmaya başladığı çok eski çağlardan bu yana var olduğu sanılmaktadır.
ESKİ TİP ŞÖMİNE
Bu tip şömineler piyasada çok bulunan şömine tipidir. Şömine iç yanma haznesi ateş tuğlası olan boruyla bacaya bağlanmadan, davlumbaz bölümü kapatılan, hava menfezleri olmayan, şömine de yanan ateşin ısının boş yere havaya uçup gittiği şekilde yapılan şöminelerdir. Bu nedenle artık tercih edilmemektedir.
YENİ TİP ŞÖMİNE:
Bu tarz şömineler iç yanma haznesi pik döküm hazne olan şömine tipidir. Paslanmaz çelik boruyla bacaya bağlanarak montajı yapılır. Şöminenin davlumbaz bölümüne ısı odası yapılarak menfezlerden sıcak hava sağlayacak şekilde yapılmaktadır. Bu tip şömineler tasarruflu ve kolay yanma özellikleriyle daha çok tercih edilmektedir. Doğru montaj yöntemiyle yapılan, duman kaçağı olmayan, sorunsuz şöminelerdir