Uygulama Projesi
Uygulama Projesi
Uygulama Projesi
Yapılan tüm mimarlık, mühendislik proje çalışmalarının amacı; inşası istenilen yapının, düşünüldüğü gibi olmasını sağlamaktır. Bu nedenle de yapılacak uygulamaların tüm ayrıntı ve detayların gösterileceği bir proje çizilir, çizilen bu projeye uygulama projesi denir.
Yapının gerçekleştirilebilmesi için, mühendislik uygulama projelerinin hazırlanabilmesi için bütün gerekli bilgileri kapsar. Bir yapının uygulama alanında gereksinim duyacağı bütün teknik ayrıntıyı ve bilgileri çizgisel olarak yazı ve rakamlarla açıklar.
Kesin proje çalışmalarında mühendislerle birlikte alınmış olan statik, sıhhi tesisat, elektrik havalandırma, ısıtma kararlarının yapıya yansıyan çözümlerini belirler.
Uygulama projesinde her çizim tam bir kesinliktedir. Yapının şantiye uygulamasında ve mühendislik hesaplarının, projelerin hazırlanmasında birer direktiftir. Kaba yapıyı açıklayan çizgi, yazı, rakam ve şekilleri hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak açıklıktadır. Uygulama projesi bir kaba yapı projesi olup, daha sonra hazırlanacak ince yapı resimlerinin bağlı kalacağı kaba yapıyı, alt yapıyı belirler. Ayrıca resmi işlemlerde bir yapının ruhsat projesi olarak da devrededir.
Uygulama projeleri 1/50, 1/20, 1/10, 1/5, 1/1 ölçekler ile hazırlanır. Uygulama projeleri şu şekilde düzenlenir;
- Birinci kısım; genel sistem detayı, kısmi sistem detayı, çatı detayları, merpen detayları, doğrama detayları, asma tavan detayları, duvar kaplama ve lambri detayları ile özel imalat detayları bulunuyor.
- İkinci kısım; kat planları, kesitler ve görünüşler bulunur.