Apostil Nedir?
Apostil Nedir?
Apostil Nedir?
Bir ülkede geçerli olan belgenin başka bir ülkede yasal açıdan geçerli olabilmesini sağlayan, belgenin oluşturulduğu ülke makamlarınca verilen onaya apostil denir. Apostilin kapsamı, 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi’nde belirlenerek sözleşmeyi imzalayan her ülkede yasal olarak işleme konmuştur. Böylece resmi belgelerin uluslararası anlamda tasdiki için pratik bir çözüm geliştirilmiş ve tüm belge sahipleri, prosedürler için harcanan zamandan ve masraftan kazanmışlardır.
Apostil onayı, ülkemizde illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar tarafından verilen ücretsiz bir hizmettir. Adli belgeler için apostil onayı Adli Ceza Mahkeme Başkanlıklarından verilir. Gerekiyorsa Adliye Encümeni veya Adalet Komisyon Başkanlıklarından da alınabilir. Diğer ifadesiyle apostil şerhinin uygulanabilmesi için ilgili belgenin, geçerlilik durumunu sorgulayacak ülkenin diline tercüme ettirilmesi gerekir.
Standart işlemler için (örneğin bir diplomaya apostil tasdiki eklenecekse) belge sahibinin kişisel çevirileri kabul edilmez (belge sahibinin bu konuda yetkili biri olmadığı sürece). Apostil işleminin gerçekleşmesi için belgenin yeminli tercüme bürosuna teslim edilmesi yeterlidir.